Framtidens hundar – möjligheter och utmaningar med ett hållbart avelsarbete
Sofia Malm, genetiskt sakkunnig på SKK, föreläser om framtidens hundar på Veterinärkongressen 2020
Sofia Malm, genetiskt sakkunnig på SKK, föreläser om framtidens hundar på Veterinärkongressen 2020
Att bedöma hundars andning har tagits fram av Svenska Kennelklubben som ett led i arbetet med att förbättra rashundarnas hälsa. Filmen belyser bakgrunden till störningar i hundars andning och temperaturreglering och tar upp de tecken till påverkad andning som en utställningsdomare kan iaktta. Särskild vikt läggs vid de brachycephala kortskalliga) hundarnas besvär. Filmen sammanfattar hur besvären bör påverka kvalitets- och konkurrensbedömningen, men den ger ingen manual för prissättning av enskilda störningar. Det ligger på domarens ansvar, som innefattar ansvaret för såväl bevarandet av hundraser som främjandet av hundarnas hälsa. Att bedöma hundars andning utgör ett komplement till de särskilda rasspeci ka domaranvisningarna, SRD. SRD syftar till att öka domarnas medvetenhet om sådana exteriöra överdrifter av hundars rastyp som kommit att premieras vid utställningar och därför stimulerat en avel där individers och rasers sundhet och hälsa äventyras. SRD fokuserar på olika riskområden hos ett antal raser där hundars andningsförmåga är det svåraste att bedöma. I filmen medverkar Göran Bodegård, FCI-allrounddomare och ledamot i SKKs centralstyrelse, Åke Hedhammar, veterinär och professor vid Sveriges lantbruksuniversitet samt Annika Bergström, veterinär vid Universitetsdjursjukhuset.
Åke som är senior professor vid SLU beskriver ett projekt där ett stort antal kortnosiga hundar av 4 raser har inventerats. Vid inventeringen har hundarna undersökts såväl hälsomässigt som exteriört. Syftet med studien var att se om variationen är tillräckligt stor för ett friskt liv i nästa generation av hundar. Åke redovisar i den här föreläsningen intressanta resultat från inventeringen.
Helena Frögeli föreläser om avel för mentalitet och funktion på Veterinärkongressen 2020
Ann är en legitimerad och disputerad fysioterapeut som arbetar med sjukgymnastik på djur. I den här presentationen beskriver hon sitt projekt där hon har utvärderat hur långvarig smärta hos hundar med artros kan bedömas med hjälp av speciella skalor för smärta. Vi får ta del av nya viktiga rön som kommer till nytta vid rehabilitering av hundar med artros.
Programmet tar bland annat upp kennelkonsulenternas roll, vad uppfödaren bör tänka på i samband med valpköp, eventuell reklamation eller återköp. Vi fokuserar på konsumentköplagen och köplagen ur ett uppfödarperspektiv.
This page is using cookies to help give you the best experience possible.
Okay, then I know!Read more
Embed